Je hebt weleens van die momenten. Soms ook wel perioden. Je bent op zoek naar een oplossing op je werk, wilt je verdriet een plekje geven of zoekt gewoon een fijne uitlatingsklep. In andere woorden wil je jouw rechterbrein activeren, daar waar creativiteit huist in verbinding met intuïtie; het hart.
Je maalt en maalt, draait vrijwel identieke rondjes met de gedachten in je hoofd, maar er komt maar niets. Noppes, nada. Was er maar een knopje…

Het knopje is nog niet gevonden, wel iets binnen handbereik dat jou snel kan helpen. Namelijk: douchen!

De feiten
Uit onderzoek is gebleken dat 72% van de mensen de beste ideeën, creatieve invallen en opmerkelijke openbaringen onder de douche ervaren. Woody Allen is één van de creatieve ‘masterminds’ die dit middel bewust inzet.
De theorie leert dat het ‘alleen zijn’ onder de douche (de isolatie met onszelf) ons linkerbrein tot rust brengt (angstenvrij, veilige, warme omgeving) en daardoor meer ruimte geeft aan het rechterbrein. Het loont dus om een notitieblokje en schrijfgerei op je wastafel te leggen!

Psychologen weten het allang: in deze vrije gedachten afdwalen is cruciaal voor de verbeelding en het creatief denken.
Een onderzoek uit 1992 (American Psychology) vermeldt volgens de auteurs al dat onbewuste denkprocessen vaak sneller en structureel geavanceerder zijn dan bewuste denkprocessen, iets waar Steve Jobs regelmatig over predikte.

Lekker in het donker staan
Volgens onderzoekers in het blad ‘Journal of Environmental Psychology‘ is daarnaast het dimmen van lichten ook een tool om creatiever te worden.  Het brein en de gedachten worden daardoor in een ‘verkennende’ en ‘onderzoekende’ modus zet.
In een actieve houding staan heeft ditzelfde effect.

Creativiteit: de weg naar geluk
Wetenschappers van de Nieuw-Zeelandse universiteit van Otago zijn zelfs tot de conclusie gekomen dat het dagelijks beoefenen van een creatieve activiteit leidt tot een opwaartse spiraal in geluksgevoel bij jong volwassenen. Dit geluksgevoel is een psychologisch concept dat kan worden omschreven als het verhogen van positieve groei in jezelf.

Het ging hier om liedjes schrijven,creatief schrijven, breien en haken, het maken van nieuwe recepten, schilderen, tekenen en schetsen, grafische en digitale vormgeving en muzikale prestaties.

Give it a try!
Met gepaste trots mag ik zeggen dat per 1 januari de training ‘Pimp je perceptie’ start gaat. Een training waarbij ik je meeneem van het rechter- naar het linkerbrein door met creativiteit jouw leven te onderzoeken. Waar voel jij druk? Hoe kun jij een betere balans krijgen?

Omdat ik er in geloof dat persoonlijke ontwikkeling voor iedereen toegankelijk zou moeten zijn is er mogelijkheid om de training op drie manieren (verschillend in intensiteit en investering) te volgen. Van online, tot online met coaching tot volledig offline met 8 weken lang workshops in creativiteit en live coaching in (klein) groepsverband.

Nieuwsgierig geworden? Kijk maar eens hier.

Creatieve groet!