Als het aan de statistieken ligt, liegt het er niet om. Steeds meer mensen melden burn-outklachten. Waar men tot een paar jaar geleden mogelijk sprak van een ‘tijdelijke hype’ kunnen we er nu niet meer omheen. Iedereen kent wel iemand die een burn-out heeft (geef het beestje een naam, ik noem graag uitputting), heeft gehad of heeft dit zelf meegemaakt.
Er zijn veel verschillende oorzaken aan te wijzen en voor iedereen is de oplossing anders. Geloof me, er is geen serum dat je van de klachten afhelpt wat helaas soms wel wordt beweerd. tijdelijke symptoombestrijding in plaats van de diepe duik naar oorzaken. Maar wat als een burn-out een natuurlijk verschijnsel is: onderdeel is van evolutie?

Maslow en de behoeftepiramide
Wellicht heb je al eens gehoord over de behoeftepiramide van Maslow. In mijn marketingstudie is deze regelmatig de revue gepasseerd. Behoefte en marketing gaan namelijk samen als bijen op honing.

Voor wie nog niet bekend is met de theorie: 
Abraham Maslow (1908) was een Amerikaans klinisch psycholoog die de theorie van de toenemende behoefte heeft ontwikkeld. Kort gezegd hebben wij mensen vijf levels van behoeften. Bij het voldoen aan één behoefte wordt de volgende behoefte aangewakkerd en zo voorts. Cumulatief opbouwend.

1. Lichamelijke behoeften (eten, drinken, slapen)
2. Behoefte aan veiligheid en zekerheid (baan)
3. Behoefte aan sociaal contact (vriendschap)
4. Behoefte aan waardering en erkenning (prestatie)
5. Zelfontplooiing (zelfactualisatie, groei)

Onze westerse behoeften
We klagen weleens waar her en der maar als we kijken naar de opbouw in de  behoeftepiramide voldoen we aan onze eerste levensbehoeften (zonder dat we hier altijd bewust van zijn). Op vrij jonge leeftijd een huis kopen, tweeverdieners, een groot sociaal netwerk: onze (voor)ouders hadden hier een andere beleving van.
Wat wij als ‘normaal’ zien is voor een ander zijn/haar perceptie wellicht extreme luxe. Hij/zij benaderd de behoeften anders en is al blij als er eten op tafel staat.

We kunnen dus zeggen dat wij (een overgroot deel) in de Westerse samenleving de complete behoeftepiramide al doorlopen. Maar wat komt er dan? Welke nieuwe behoefte gaan we ontwikkelen?

Burn-out: nieuwe behoefte verwezenlijken
Vaak kunnen we er niet precies de vinger op leggen waar de burn-out vandaan komt. Té hard werken wordt vaak genoemd. Werkten onze (voor)ouders niet hard?
En in theorie klopt alles toch? Je hebt je baan, je man, je mooie huis, schattige kinderen die het goed doen op school en toch… Je voelt je leeg. Rent van ‘hot naar her’ maar voelt je niet vervuld. ‘Is dit het nou?’ vraag je jezelf af, vaak startend vanaf het dertigste levensjaar. Ook weleens vermomd onder het dertigersdilemma.

Maslow had hier een visie op. Hij heeft jaren later zijn eerder benoemde model herzien. Een nuancering na het vijfde niveau van zelfactualisatie, namelijk zingeving.
Iets dat buiten de eigen kaders treed (ego) en extern gericht is: betekenis gevend.

Kunnen we stellen dat we niet massaal ‘ziek worden’ maar juist in een groeispurt zitten naar een hoger level aan bewustzijn? Een hogere behoefte? En dat het helemaal niet fijn voelt, maar na je burn-out zoveel beter? Het laatstgenoemde kan ik zelf in geur en kleur bevestigen.

Wat mij betreft een zeer interessant vraagstuk dat ook terugkomt in mijn e-book ‘Pimp je perceptie’. Waar de uithoeken van wetenschap en spiritualiteit elkaar raken.

Ik ben benieuwd hoe jij hier tegenaan kijkt!

Klik hier voor het gratis e-book. 

Bronnen:
– Maslow, A.H. (1943). “A Theory of Human Motivation,
– A.H. Maslow, “Critique of self-actualization theory”, in: E. Hoffman (Ed.), Future visions: The unpublished papers of Abraham Maslow