Een fijne quote die de spijker op zijn kop slaat. Lezen is braintraining! En laat training je nou niet doen verleiden te denken dat het intensief hoeft te zijn, want dat is zeker niet het geval. Of je nu een magazine met fijne artikelen raadpleegt, wetenschappelijke boeken of een chicklit, lezen doet wat met je brein in positieve zin! In dit artikel gaan we dieper in op de vraag wat lezen voor jóu kan betekenen en hoe je dit in je mogelijk drukke dagritme kan inbouwen. Kortom: lezen maar!

De wetenschappelijke verklaring achter lezen.
Door te lezen vertraagd je hartslag en vertraagd je cortisonenniveau (stresshormoon) tot wel 60%! Het is een betere remedie tegen stress dan muziek luisteren, gamen, wandelen of zelfs een kopje thee gaan drinken.
Door te lezen vergroot je jouw woordenschat en je geheugen en versterk je jouw analytische vermogen. Ook wanneer je moeite hebt met focussen zorgt dagelijks lezen ervoor dat je niet alleen meer focus kan houden, maar ook je communicatievaardigheden te verbeteren. Dit geldt ook voor kinderen! Hen voorlezen helpt hen extra in de sociale omgang en heeft (volgens onderzoek) een positieve invloed op het verminderen van agressie.

Ja prima, maar ik heb geen tijd om elke dag te lezen!
Nou, eerder genoemde voordelen bereik je dus al door 6 minuten per dag te lezen (tastbaar leesgerei). Je leest het goed, slechts 6 minuten! Hoe druk je het ook hebt (en ik kan meepraten met 2 ondernemingen en 2 kleine kinderen), die 6 minuten heb je echt! Misschien kun je tijdens de zwemles van je kind lezen? Of wellicht in de wachtkamer bij de tandarts? Of je doet dit ’s avonds een kwartiertje voor het slapen gaan?

Je maakt er de wereld zelfs een stukje mooier mee!
Hmm? De wereld? Als ik aan het lezen ben op de bank met een kop thee en een plaidje over me heen? Ja, dat heb je goed begrepen. Uit onderzoek blijkt dat het lezen van fictie het empathisch vermogen naar anderen kan doen laten groeien. Kortom: we krijgen meer begrip voor elkaar en laat dat nou een mooie bouwsteen zijn.

Er zijn zoveel boeken, waar moet ik beginnen? Wat vind ik leuk?
Ben je al overtuigd van de voordelen van lezen? Denk je; dit wist ik allemaal al, maar ik doe er eigenlijk te weinig aan? Waar moet ik beginnen? En welke boeken dan? Het mooie is: je komt er door te lezen achter waar jouw interesse aan uit gaat. Dat je niet direct 20 Euro uit wilt geven aan een nieuw boek zonder dat je weet of het wel wat voor je is, kan ik begrijpen. Heb je geen bibliotheekpas en wil je voor een klein budget toch wat lezen? Dan kun je naar Boekenkraam.nl gaan. Zij verkopen boeken waar bijvoorbeeld een typefout in de titel op de kaft staan. Dit zijn dus ook bestsellers! Een aanrader wat mij betreft, over die typefout lees je wel heen.

Een nieuwe gewoonte aanleren (als je nog niet regelmatig leest) kost je 21 tot 40 dagen. Gun het even de tijd, sterker nog: gun jezelf de tijd. Je kunt er hooguit meer ontspannen van worden, meer van leren en fijn van slapen.

Welke boeken mij hebben geïnspireerd?
Ik lees regelmatig Engelstalige boeken. Op de een of andere manier resoneert dat net wat fijner. Op mijn website staan dus ook de boekentips in de webshop onderverdeeld in Nederland en Engels. Boeken die ik heb gelezen en je aan wil raden. Kijk gerust eens rond.

Heb jij een fijne boekentip voor de medemens? Ga dan naar de FacebookGroep om jouw inspiratie te delen!

Fijne dag!